Процедура

Актуалните обновления за процедурата за някои университети в Австрия са отбелязани в оранжево в статията, актуализацията е направена по време на кандидатстудентската кампания за зимен семестър 2014/2015. Благодарим на Габриела Горанова за помощта!

Процедурата по кандиданстване в Австрия е подобна на тази за Германия, но доста опростена. За ваше облекчение, няма да се наложи да изпращате документи по пощата, да ги губите, да се притеснявате дали ще пристигнат в срока, да плащате на DHL и всякакви подобни неприятни преживявания.

Щом си получите българската диплома на дипломирането, отивате с нея при нотариус, за да ви направи нотариално заверено копие на дипломата. Това отнема приблизително 10 минути и не би трябвало да струва повече от 10 лв.

Следващата стъпка е посещение на МОН (бул. „Дондуков” № 2А всеки работен ден от 8:30 часа до 19:00 часа). Изисква се първо да преведете на сметката, дадена на техния сайт, по 15лв. за всяко копие, което искате те да обработят. След превода, който може да стане от всяка банка, носите нотариално завереното копие, оригинала на дипломата и платежното нареждане (бележката от банката) в офиса на МОН. Там за 5 дена ви правят заверка на копието и поставят апостил, като проверяват дали дипломата ви е оригинална, дали няма някакви грешки в нея и тн. Все пак, можете да им звъните през тея 5 дена и да ги подпитвате любезно дали все пак дипломата ви не е готова. Има случаи, в които тя става готова още на третия ден. След проверката в МОН вече не се нуждаете от оригинала на дипломата си за процеса на кандидатстване – всички по-нататъшни процедури се случват върху нотариално завереното копие.

Нотариално завереното копие на дипломата ви с печат и апостил от МОН трябва да занесете на фирма за превод и легализации (има страшно много такива, просто проверете в Google коя ви е най-удобна като разположение). Какво се случва там? В рамките на 2 дена и срещу приблизително 10-12 лв. на страница (дипломата е около 2,5 страници) копието от нотариално заверената ви диплома ви бива преведено на немски език, подписано и подпечатано от преводачите.

Преведеният документ трбва да бъде занесен и в МВнР, където да се провери дали преводът е направен от лицензиран от тях преводач. Тази проверка трае 2 дена (експресно) или 4 дена (нормална поръчка). След тази стъпка документът придобива облика, с който можете да го изпратите към Австрия.

За Австрия няма нужда да се ходи до посолството за заверка на немските сертификати като DaF/DSD. Тъй като в самите университети не се пращат никакви документи, а се носят и се показват на място, можете спокойно да си спестите разходката по жълтите павета.

Edit: Австрия е една от страните, с които България има подписани двустранни договори за правна помощ. От това следва, че български документи би трябвало да се приемат в Австрия БЕЗ апостил. Т.е. би следвало документите да се приемат само с превод и заверка на превода от Външно министерство. Това на практика означава, че единственото, което е нужно по документите на кандидатстващите в Австрия, е да ги дадат за превод и после или фирмата за превод и легализации, или самият кандидатстващ да занесат преведената диплома до МВнР, където да се провери дали преводачът е лицензиран от Външно. Т.е. без стъпката в МОН. Тъй като обаче знаем, че много често чиновниците не са наясно с различни процедури и практики, оставяме и информацията за това как се случа легализацията и поставянето на апостил на дипломата. Съветът е да четете внимателно какво ви изискват от конкретния университет – ако не ви изискват легализация, няма нужда да минавате през МОН и преводът на дипломата е достатъчен.

Процедурата по кандидатстване е следната (виж актуален update за зимен семестър 2014/2015 на процедурата за Централен виенски университет, ТУ Виена и Университет БОКУ Виена в следващия оранжев текст):

– Онлайн Voranmeldung – линкът го има на заглавната страница на университета, отдел Studium; това играе роля на заявка, в която си пишете данните, какво и къде сте завършили, какви са ви познанията по немски и пр., просто следвате указанията.

– След изпращането на този онлайн формуляр, университетът изпраща имейл, че заявката е в обработка, това обаче НЕ значи, че сте приети.

– Гледате сроковете и решавате кога да пътувате към Австрия.

– Следващата стъпка е да си грабнете папчицата с документи и да се появите на място в Zulassungsabteiling-a на унито и гордо да покажете хартийките;

– Ако вече имате банкова сметка (което е малко вероятно, защото за нея обикновено искат студентска карта), плащате непосилната сума от 18,50 евро за семестъра и на място ви правят студентска карта, на която залепват етикета за съответния семестър, ако таксата е платена; ако не, на място ви обясняват как и откъде да си принтирате платежното нареждане, чрез което да си платите таксата направо в банката; обясняват ви и как да си активирате u:net account-a, през който ще се осъществява записване за упражнения и пр.

– Честито, вече сте редовен/редовна студент/студентка!

Update на процедурата по кандидатстване от Габриела Горанова (кандидатствала за зимен семестър 2014/2015 в Централен виенски университет, ТУ Виена и Университет БОКУ Виена):

ЦЕНТРАЛЕН ВИЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ :
1. Правите си online регистрация 
2. Отива се в централната сграда и от автомата за билетчета си взимате билетче за Bachelor.
3. Документи – Нотариално заверено копие на дипломата с закачен за него превод и печат от МнВР (носете и оригинала, защото искат да го видят), Оригинал на сертификат по език и ваша снимка (35мм – 45мм) – само поглеждат документите нищо не ви взимат
4. Правят Ви студенстска карта и ви карат да платите таксата от 18.50 Евро. Ако имате карта Maestro плащането става на момента и ви лепят стикера за семестъра, ако нямате такава карта ви дават бордеро, отивате в банката и ги плащате. 
5. С платежното и студентската карта отново отивате и ви слагат стикера за семестър – вече сте студент
ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВИЕНА :
1. Отивате в централната сграда на Karlsplatz 13, 1040 Wien, Stiege 2, 2. Stock. 
2. Документи – нотариално заверено копие на дипломата с закачен за него превод и печат от МнВР, копие от лична карта, сертификат по език, попълнен формуляр  – документите се взимат, 
3. В срок от 10 дни ви отговарят дали сте студент или не – по e-mail
4. Отивате да се запишете и платите таксата от 18.50 Евро и вече сте студент
УНИВЕРСИТЕТ БОКУ ВИЕНА:
1. Отива се на Gregor-Mendel-Strasse 33 (тази година беше на Augasse 2-6, тъй като главната сграда е в ремонт)
2. Документи – нотариално заверено копие на дипломата с закачен за него превод и печат от МнВР, копие от лична карта, сертификат по език, попълнен формуляр – документите ви ги преснимат там 
3. До една седмица ви отговарят дали сте приети
4. Отивате да си вземете т.нар. Zulassung и да платите таксата от 18.50 Евро и вече сте студент

Малки съвети относно кандидатстването:

Кандидатстването в Австрия е много опростено, но въпреки това четете внимателно какво пише в сайтовете на университетите. Информация има за всичко, просто изисква време и усилия да си я намерите. Тук са посочени основните стъпки, като че да имате представа все пак какво да търсите, когато сами проверявате отново всичко в интернет. Особено препоръчително специално за Виена, е да внимавате за сроковете и това, за коя година/период се отнасят. Това е, защото имат практика всяка година да местят датите, и като цяло никога не съвпадат с предната година.

Документите, които трябва да носите:

 • Валидни паспорт или лична карта
 • Сертификат по немски с ниво В2 или С1
 • Преведеното и заверено копие на дипломата
 • Оригиналната диплома (противоречиво е, да, понеже след като има нотариално заверено копие, то има ранга на оригинал също, но специално във Виенския много държат да видят и синята подвързийка на оригинала)
 • Снимка за студентската карта

Много хора питат кога трябва да получат имейл, в който им казват, че са приети: във Виенския, както и предполагам в другите университети, тъй като все пак системата е унифицирана откъм гледна точка на свободния прием, точно такъв имейл НЕ се изпраща. Ако получиш писмо, че успешно си изпратил заявката си, това почти автоматично е равно на това, че са те приели. За това обаче, разбира се, трябва да са изпълнени двете най-важни предпоставки, а именно: диплома с успех над 4.50 по българската система (2.50 по немската) и доказателство за познания по немски с ниво над В2.

Още един съвет от опит е, да отидете възможно най-рано през лятото да се запишете. Предполагам, че едва ли това се вписва в летните ви планове, но колкото по-бързо, толкова по-добре. Към края на срока за тази година във Виена (зимен семестър 2012/2013, срок за записване от 18.06-5.09) още в края на август опашките за записване стигаха до… подлеза на метрото. Така че, ако искате да си спестите нерви, чакане, главоболия и дилеми „дали ще ми стигне един ден, за да се запиша и дали няма да си изпусна полета в 17:00“, препоръчително е да отидете възможно най-рано. Това е добре също и с оглед на намиране на общежитие или квартира, но тази тема ще засегнем в друга секция.

99 thoughts on “Процедура

 1. Тъй като тепърва се информирам за кандидатстването в Австрия и не съм много наясно с нещата искам да попитам дали може да се кандидатства за летен семестър и да започна да уча в университета от март месец когато всъщност започва втория семестър

  • Здравей Димана,
   Зависи каква специалност искаш да запишеш. Повечето специалности могат да се започнат и летен семестър. За тези с предварителен изпит не е възможно.
   Поздрави.

 2. Здравей Йоанна,
  Да в техническия всечки специалности са отворени и за летен семеснър и може съвсем нормално да започнеш през март ако до януари-началото на февруари кандидатсваш.

 3. Съответно, ако избера специалност на английски във Виенския университет, се предполага, че трябва да имам сертификат по английски, нали? Главният ми въпрос е – спира ли ме това, че нямам немски серификат, за да кандидатствам?

 4. Колко години продължава обучението в Техническия университет специалност архитектура, защото по програма го дават 4 години, но слушам отзиви, че се просрочва до 7 години, ако може да ми помогнете и да ми дадете повече и точна информация, благодаря предварително.

 5. Завършвам професионална гимназия по икономика. Искам да уча информатика във Виена. Има ли значение какво завършвам? Мога ли да следвам информатика? Разбрах, че в Германия не може, тъй като съм завършил счетоводство като специалност, а искам да следвам НЕикономическа специалност.

  • Здравей Еди,
   Можеш да кандидатстваш информатика с всякаква диплома. Единственото което ти трябва е сертификат по немски. Информатика се предлага в няколко университета, така че трябва да видиш изискванията на университета, където искаш да следваш.
   Поздрави!

  • Подготвителна година за учене на език официално вече не съществува. Във виенския университет можеш да запишеш курсове, но без сертификат по немски не можеш вече да се запишеш като студент.
   Има определени случаи в които могат да те запишат като außerordentlicher Student, но това са изключения и не знам точно как става.
   Поздрави!

 6. Има ли запознати с кандидатстването с медицина в Австрия, тъй като знам, че трябва да се държи изпит, а оценките от дипломата не са фактор.

 7. Здравейте, на 18 съм и съм 12 клас. Уча в музикално училище. Искам да кандидатствам във Виена но не знам немски а и с английския не се справям добре. Имам ли шанс без да знам чужд език да вляза? Кога започва кандидатстването за да уча там другата година?

 8. Здравейте, имам заверено копие на българската диплома, необходимо ли е и преводът да бъде заверен и с печат от МВнР (това по-различно ли е от апостила?)? Благодаря предварително.

 9. Здравей, Габриела!
  Ако имам само диплом от немска гимназия, ще е необходимо ли първата година да уча само език? Ако – да, как става – първо си кандидатствам
  /без сертификат за езика/, казват ми: приета си, уча езика една година – и чак следващата година започвам да уча в университета? Или първо отивам да уча езика, без да кандидатствам никъде /и, кажи – ако може – къде да го уча, напр. има ли във Виенския университет?/, и кандидатствам следващото лято? Извинявай, че питам, но това никъде не е обяснено.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s