Кандидатстване с българска диплома

we-can-do-it

Защо си заслужава да кандидатстваме сами? (Кликни на картинката, за да разбереш)

За повечето от вас бюрокрацията до момента се е изразявала в това да си извадите карта за градския транспорт, нали? Е, сега ще ви се наложи да се сблъскате с някои мъъничко по-сериозни проблеми и разочаровани от живота лелки, които ще ви се карат и ще ви съскат зад бюрата си в поредната институция. НО който иска да следва в чужбина, трябва да се учи да е самостоятелен – ако сега се уплашите от няколко процедури, то жална ви майка в Германия, където бюрокрацията е толкова добре развита и тромава, че и проститутка за да си поръчате, ще трябва да попълвате формуляри с адресна регистрация и номера на банкови сметки 🙂

Диплома за завършено средно образование

Първата стъпка е получаването на дипломата ви за завършено средно образование. Преди училището официално да ви подпечата дипломите, класните ръководители ви ги дават за подпис. Разгледайте ги много подробно и внимавайте най-вече за следните неща:

 1. Имената ви да са правилно изписани.
 2. В графа „Гражданство” да е нанесено правилното ви гражданство (особено да внимават хора с чуждо или двойно гражданство).
 3. В графа „Рождено място” да е нанесено истинското ви рождено населено място, а не това, в което живеете в момента.
 4. Ако има предмети, които не сте имали през годините (например били сте освободени от спорт, карали сте профил математика и информатика, а не литуратура и история), внимавайте срещу тези предмети да е написан минус, а не да е оставено празно поле.

Важно: От тази година (2016) подпис върху дипломата не се изисква! Подпишете ли се, дипломата става невалидна. 

Съветът на faq4uni: много училища бавят дипломите и не ги раздават веднага след като са готови, ами чак на официална церемония по дипломиране. Опитайте се да изместите дипломирането си колкото може по-рано, за целта говорете с класния ръководител, ако трябва се съберете випуска и говорете с директорката, все пак символичното връчване не е по-важно от това да успеете да си пратите документите на време.

Прочети статията ни за сбъркана диплома.

Заверка на копие на дипломата при нотариус

Щом си получите българската диплома на дипломирането, отивате с нея при нотариус, за да ви направи нотариално заверено копие на дипломата. Това отнема приблизително 10 минути и не би трябвало да струва повече от 10 лв. Съветът на faq4uni: предварително си намерете нотариус, който да е близко до мястото на дипломирането или до МОН, за да си спестите хвърченето насам-натам. Ако искате да спестите време: препоръчваме ви да си направите две обикновени копия на дипломата, като заверите нотариално само едното. Другото може още на същия ден да занесете на фирма за превод и легализация, която да започне да работи по него. Повече информация за него в по-следващия оранжев текст.

Заверка на копието на дипломата в МОН, поставяне на апостил

Следващата стъпка е посещение на МОН (бул. „Дондуков” № 2А всеки работен ден от 8:30 часа до 19:00 часа). Изисква се първо да преведете на сметката, дадена на техния сайт (препоръчваме ви да го направите 1-2 дена преди да отидете), по 15лв. за всяко копие (обикновено ви трябва само едно), което искате те да обработят. След превода (който не би трябвало да струва повече от 5лв. в зависимост от таксата на банката), който може да стане от всяка банка, носите нотариално завереното копие, оригинала на дипломата и платежното нареждане (бележката от банката) в офиса на МОН. Там за 5 дена ви правят заверка на копието и поставят апостил, като проверяват дали дипломата ви е оригинална, дали няма някакви грешки в нея и тн. Все пак, можете да им звъните през тези 5 дена и да ги подпитвате любезно дали все пак дипломата ви не е готова. Има случаи, в които тя става готова още на третия ден. След проверката в МОН вече не се нуждаете от оригинала на дипломата си за процеса на кандидатстване – всички по-нататъшни процедури се случват върху нотариално завереното копие. Ако не сте от София: Ако нямате време, възможност и желание сами да ходите до София за заверка на дипломата в МОН, то след дипломирането и след като направите нотариално заверено копие на дипломата си, директно ги дайте на фирма за превод и легализация (повече за това надолу) от вашето населено място. Фирмата ще я занесе за апостил в МОН, ще я преведе на немски и мине през МВнР и ще ви я върне в облика, в който можете да я заверите в немско посолство/консулство и да я пращате към Германия. Цялата процедура ще отнеме около седмица и половина, цената варира между 100 и 200 лв. (по данни на кандидатстващи от Бургас).

По информация на кандидатстващи за зимен семестър 2015/2016 – в МОН има пост терминал, на който може да се плати директно. Ако платите там, ще чакате около 2 до 3 дни по-малко, защото няма да се налага да проверяват платежното нареждане.

Превод и легализация

Нотариално завереното копие на дипломата ви с печат и апостил от МОН трябва да занесете на фирма за превод и легализации (има страшно много такива, просто проверете в Google коя ви е най-удобна като разположение). Какво се случва там? В рамките на 2-3 дена и срещу приблизително 10-12 лв. на страница (дипломата е около 2,5 страници) копието от нотариално заверената ви диплома ви бива преведено на немски език, подписано и подпечатано от преводачите. Преведеният документ бива занесен от фирмата за преводи и в МВнР, където да се провери дали преводът е направен от лицензиран от тях преводач. Тази проверка трае 2 дена (експресно) или 4 дена (нормална поръчка). Преводът и проверката в МВнР са обикновено една обща услуга, предлагана от фирмите за превод и легализация (по информация от юни 2014 преводът би трябвало да струва около 30лв, легализацията около 20лв.). Ако НЕ СТЕ от София, както вече посочихме по-горе, няма нужда да пътувате – фирмата за превод и легализация ще движи процедурата. Съветът на faq4uni: помните ли второто копие, което ви препоръчахме да направите още в началото? Докато чакате нотариално завереното си копие да бъде проверено в МОН и да получи апостил, фирмата за превод и легализация ще е готова с превода на нормалното копие. Когато занесете официалното, за него ще остане само да му се преведат печатите и да бъде занесено до МВнР. Така можете да спестите 2-3 дена!

Немско посолство или консулство

Накрая трябва да занесете нотариално заверената си, преведена и легализирана диплома, оригиналните си сертификати по немски (DSD, DAF…) и всички други документи, които ви трябват за кандидатстването (например сертификати по други езици, удостоверения за практика и тн.) плюс тяхно ксерокс копие в немското посолство в София или Варна или немското консулство в Пловдив. Там напълно безплатно и за един ден сверяват оригинал с копие и бият печат за заверка на копието. За да не заплащате такса, обаче, трябва да представите изпринтирана кореспонденция с някой немски университет – дори не е задължително да е някой, в който в крайна сметка ще кандидатствате. Това означава, че предварително сте им писали писмо с въпроси, на което те после са отговорили. Това (уж) доказва пред посолството, че сте сериозни и наистина запътили се към Германия, тоест те не си губят времето и мастилото за печатите. Проверете допълнително кога точно са им приемните часове и дни, защото те не работят по всяко време. Съветът на faq4uni: В Гьоте Институт в столицата заверка на 3 копия струва 10 лв. Ако не сте от София, Пловдив или Варна: ако нямате възможност лично да отидете до някое от немските полоства или консулства в България, проверете дали фирмата ви за превод и легализация предлага подобна услуга. Можете също да пратите документите на роднина/приятел от София, Пловдив или Варна, за да ги завери той/тя в немското посолство/консулство.

Куриерска фирма

Накрая вземете всички вече заверени копия и ги занесете в куриерска фирма. Там срещу около 45 лв. (тарифа за студенти) и в рамките на 1-2 РАБОТНИ дни (т.е ако ги пратите в петък, ще пристигнат в понеделник, най-късно вторник), документите ви биват изпратени до университета или до uni-assist. Съветът на faq4uni: Препоръчваме да се използват куриерски фирми, защото в повечето случаи имате едва 3-4 дни за пращане на документите накрая и е по-сигурно и бързо с такива фирми. При Български пощи доставката е в пъти по-евтина, но препоръчаното писмо пристига за 10 работни дни и човек не може да следи пратката онлайн, както при куриерските фирми. Все пак това е въпрос на личен избор и всеки е свободен да се възползва от услугите на Български пощи, ако така прецени. Още един трик: uni-assist изрично са написали, че ПОЗВОЛЯВАТ няколко човека да им пратят документите си с една пратка, при условие, че ясно е отбелязано кои документи на кого са. Т.е. можете да се съберете с няколко приятели, чиито университети работят с uni-assist, всеки от вас да си сложи документите в отделен пощенски плик, а накрая просто всичките пликове да ги пратите в един общ пакет към Германия. Така ще платите ОБЩО 45 – 50 лв. за пратката, а не по толкова НА ЧОВЕК.

Кандидатстване с uni-assist

Много от университетите в Германия работят с uni-assist. Това е център, който се занимава с проверка на изпратените документи и доставянето им до посочените от кандидата университети. Ако ВУЗ-овете, в които кандидатствате, работят с uni-assist, пращате на uni-assist описаните по-горе документи и не го мислите повече. Трябва предварително да се регистрирате на сайта им и да заплатите такса, която варира от броя на университетите, към които искате да изпратите документите си. По актуална информация цената на кандидатстването за първия университет е 75 евро и за всеки следващ +15 евро.

Прочетете внимателно указанията на сайта на uni-assist, тъй като всеки семестър някое от условията им може да се е променило. Освен да изпратите пълния пакет с документи към тях, трябва да качите и сканирани версии на всички документи в онлайн системата им. Не забравяйте да попълните и отделен формуляр за всеки университет, в който кандидатствате, както и след подписаването му да го добавите към плика с всички останали документи.

Не забравяйте към всички изпратени документи да приложите и копие на платежната бележка (за услугите на uni-assist). По информация на кандидатстващи за зимен семестър 2014/2015 опцията да платите на uni-assist чрез паричен трансфер през МoneyGram или WesternUnion е ОТПАДНАЛА. Т.е. трябва да направите банков превод, а за него обикновено повечето банки имат големи такси (например по 50 евро, което буквално означава, че ще платите толкова за такса за превода, колкото и на uni-assist за извършената услуга). България е и в списъците на страни, откъдето uni-assist НЕ приемат плащания с Visa или Maestro. Имаме информация, че в ПроКредит Банк България се предлага комбинирана сметка за студенти, която е безплатна при откриване и обслужване. Сметката остава такава до навършване на 25 годишна възраст и съгласно условията на банката таксата за валутен превод е 15,- €. По данни на кандидатстващи през 2014 г., таксата при Първа Инвестиционна Банка е 15,- €,  ако имате сметка към банката. Към Сибанк пък е 25 лв. преводът, ако имате сметка при тях, през Централна Кооперативна Банка – 10,- €, отново ако имате сметка при тях, откриването на която е безплатно. През Demir Bank (не сме ги чували, не ги откриваме онлайн, но имат офис в София) по информация на кандидатстващи излиза 7,- € трансферът  (ако имате информация за банки с толкова или по-ниски такси, моля, свържете се с нас, за да актуализираме статията). След като си свършите работата, можете да закриете сметката. Има и вариант да помолите познат в Германия, който има немска банкова сметка, да преведе парите към uni-assist от немска сметка (тогава преводът е безплатен) и да му върнете парите на ръка, когато се видите.

Университети, които не работят с uni-assist

Ако обаче университетите, в които кандидатствате, не работят с uni-assist, трябва да изпратите описания по-горе набор от документи до всеки един университет по отделно (т.е. всеки път по 45 лв. на куриерска фирма за пратката). Това не означава, че трябва от самото начало на процедурата да правите всичко по n-pъти (нотариална заверка, проверка в МОН и тн). Цялата гореописана процедура се прави с едно копие на дипломата ви, само на последната стъпка – немско посолство или консулство – правите толкова копия, колкото са ви нужни за отделните пратки. 

Важно: Обикновено ви дават дипломата в края на юни, а срокът за кандидатстване в повечето немски университети приключва на 15-ти юли, така че имате малко време – действайте колкото се може по-скоро.

*Ако по време на кандидатстването си забележиш, че нещо в процедурата се е променило, или че има по-лесен или бърз начин за някоя от горните стъпки, моля свържи се с нас на faq4uni (at) gmail.com, за да актуализираме статията.

Прочети още: Как се кандидатства с hochshulstart.de? , Сбъркана диплома и Как функционира NC?

228 thoughts on “Кандидатстване с българска диплома

 1. Здравейте! Благодаря за подробната статия, много ми помогна. Но имам една питанка. Аз кандидатствах вече в Германия за една програма на английски (физика в Лайпциг, да съм по-точен), но след това реших, че може и да кандидатствам за езикова година, за да имам по-голям избор. Моята диплома е минала през всички гореописани процеси и документите са изпратени. Сега, за да кандидатствам за езикова година, какво трябва да направя? Знам, че процедурата е същата, уни-то, към което съм насочен за езикова година не е в уни-асист, но копието на дипломата ми, което е нотариално заверено, легализиране и прочие, е изпратено към Лайпциг? Сега трябва наново да минавам цялата процедура или има друг начин? Съжалявам, ако тези въпроси са били задавани преди, проверих с търсачката и не открих нужните ми отговори, а и още съм новак в кандидатстването в Германия.
  Ще съм много благодарен за всякаква информация, която можете да ми предоставите. 🙂

  • Здрасти!
   Ами по принцип ти си изпратил към Лайпциг копие на завереното копие (заради стъпката в немското посолство), т.е. би трябвало да имаш още преведеното и легализирано копие в себе си, да? Ако си го пратил него, т.е. ако в себе си имаш само и единствено оригинал на дипломата без никакви други копия, то ще трябва отново да минеш процедурата. Ако обаче имаш още екземпляра на преведеното и легализирано копие, отиваш в немското посолство и изпълняваш само стъпката там 😉
   Провери отново сроковете за кандидатстване за езиков курс, да не се окаже, че също са били до 15 юли и нямаш вече възможност да кандидатстваш.

 2. Здравейте! Аз искам да кандидатствам да езиков курс,но се оказа, че първо трябва да съм приета като студентка…е мина 15 юли, но от университета ми казаха, че теоритично мога да се запиша до 15 септември, което е срока за германци принципно. Сега се чудя дали ако изпратя документите на Uni -assist изобщо ще ги разгледат и изпратят… Чували ли сте за такъв случай, ако да, моля разкажете! 🙂

  • Здравей, може би от университета са имали предвид, че записването (Immatrikulation) става до 15 септември. Срокът за кандидатстване за зимен семестър мина и uni-assist няма да приемат документите ти, ако ги изпратиш сега. Не сме чували за истории, в които документи се приемат след крайния срок.

 3. Здравейте 🙂
  Благодаря за страхотната статия,изясни ми доста от нещата,но бих искала да Ви задам един въпрос. Има ли някакъв вариант да предам копието от дипломата си на МОН преди да е заверено от нотариус, или това е задължително изискване?
  Благодаря предварително.

  • Здравей, това е задължително изискване, иначе няма как от МОН да са сигурни, че това наистина е копие от дипломата ти.

 4. Здравейте!
  Аз уча в Германия на специалност на английски, но поради ред причини, реших, че ще е по-добре да изкарам езикова година и да уча на немски. Питането ми е следното:
  От какви документи ще имам нужда? Имам преведена и легализирана диплома при мене, само стъпката с немското консулство не знам как да я мина, защото в момента съм в Германия 😀 Имам и профил в uni-assit, където прочетох, че там ти архивират документите за една година и ако в този период кандидатстваш наново, няма да има нужда да минаваш цялата процедура наново, но не съм сигурен дали това важи и за моя случай.

  Благодаря ви за отговорите, faq4uni е от голяма помощ за всички ни!

 5. Здравейте,
  Бих искала да направя опит да кандидатствам в Германия, обаче нямам сертификати като DSH; DAF за владеене на немски език. Имам издаден сертификат от езикова школа с покрито ниво B1. Въпросът ми е: Възможно ли е с диплома и сертификат за ниво B1 да кандидатствам в немски университет, записвайки една езикова година?

 6. А как точно трябва да заявиш,че искаш да се запишеш на езиковия курс към университета?И може ли да ти дадът общежитие докато посещаваш този курс или след като го минеш и окончателно са те приели в дадения университет?

 7. Здравейте, благодаря за изчерпателната информация!
  Въпросът ми е – задължителна ли е тази заверка в немското посолство/консулство/Гьоте институт? Понеже никой от университетите, в които искам да кандидатствам, не е обявил такова изискване. Има изискване за нотариална заверка, но това е съвсем различно. Също така, имате ли информация относно сроковете в МОН дали са актуални, понеже други познати са се оплаквали, че достига и до месец чакане и проверка на дипломата.
  Благодаря предварително!

  • Здравей, заверката е задължителна заради следната причина: не изпращаш оригинал на нито един документ. Ако просто направиш копие на каквото и да – било то сертификат по немски или преведената и легализирана диплома – то може да е манипулирано и никой не гарантира за истинността му. Затова всички копия минават през немското посолство или консулство, които един вид са като нотариус, удостоверяващ „вярно с оригинала“ за всяко копие. Проверката в МОН трае между 3 и 5 дена по актуална информация. Поздрави и успех с кандидатстването!

 8. Здравейте!
  Университетът, в който кандидатствам изисква практика. Вече имам такава, преведена от заклет преводач. Нужно ли е минава някакви други заверки или това и достатъчно. Благодаря предварително!

 9. Да ли диплома за средно образование от непрофилирано СОУ се признава при кандидатстване за бакалавърска програма в Германия?

 10. В статия се казва, че когато преведеш на уни-асист парите, трябва да изпратиш с пратката и бележка за успешен превод. Нямам въпроси към тази част, но после се казва,че за да се спестят парите за превода от българска банка към банката на уни-асист, може да помоля някой приятел в Германия за да направи съответния превод. Въпросът ми е: Какво се случва с тази бележка, в такъв случай?

   • Здравейте! И аз имам въпрос относно това. На сайта на uni-assist никъде не пише, че искат тази бележка от банков превод. Аз помолих баща ми да плати от Германия, но бързам вече да изпратя документите и може би няма да дочакам докато той плати и ми изпрати бележка, тъй като там е наистина сложно с напасването на работното време на банката и неговото собствено. Мислите ли, че би било проблем?

 11. Здравейте ! Много подробно е описана всяка стъпка за действие със диплома, за което съм благодарен . В нашия случай обаче трябва да се кандидатства със академична справка .Бихте ли разяснили каква е процедурата по оформянето , дали е същата както при диплома , трябва ли да се правят копия натурално заверени заверка от МОН с апостил и заверка немското посолство (консулство) ?

 12. Здравеите бих изкал да знам как да си регистрирам дипломата в мон след като я нямам регистриранна

 13. Здравейте! Много благодаря за добре поднесената информация – написано е наистина супер!

  Само за едно не съм напълно сигурен – каква точно е ролята на нотариално завереното копие, което правим в началото? При положение, че накрая се кандидатства със заверените в немското посолство/консулство копия, не може ли тези копия при дипломата да са направо от оригиналната диплома, на която също е бил поставен апостил в стъпка 2?
  Имам две предположения по въпроса:
  – Освен че, и на него му се поставя апостил, нот. завереното копие на дипломата е от задължителните документи, които трябва да се подадат заедно с нея, за да може тя да получи апостил? Това май не е така, но не съм сигурен.
  – Да не би, само в частта с превода и легализацията му, да трябва това нот. заверено копие с апостил? Всмисъл – за да заверят превода от МВнР (легализацията), към него трябва да е прикрепено точно такова копие, а не примерно просто копие от дипломата след като й е бил поставен апостила?

  Благодаря предварително за отговора!

  • Здравей, дипломата ти е официален документ, чиято цялост трябва да се пази и на който не може да се поставя апостил – заради тази причина се прави копие. То е нотариално заверено, а не нормално копие, за да се удостовери неговата вярност с оригинала. След като получи апостил, нотариално завереното копие може да замества дипломата ти като официален документ на друг език.

 14. Здравейте,
  в момента се намирам в Германия и в себе си имам оригинала на дипломата си заедно с нотариално заверено копие, а скоро ще се сдобия и с легализиран от МВнР превод.
  Въпросът ми е къде в Германия мога да заверя копията на дипломата си?

 15. Здравейте!
  Искам да ви попитам какво точно се прави с академичната справка, какви са процедурите, през които трябва да мине и задължително ли е аз сам да я занеса на нотариус и в МОН, а след това за превод и легализация, или всичко това може да се направи от фирмата за превод и легализация? Има ли някакви особености, при които трябва да се внимава (например в превода) и всички университети ли изискват подобна справка?

  • Здравей, Иво!
   За кандидатстване в Германия и Австрия ти е нужна готовата диплома за средно образование, а не академична справка.

 16. Здравейте, понеже синът ми ще кандидатства в Неевропейска държава и от там искат и транскрипт-това приложението на дипломата ли е или академична справка от училището? И също това също трябва да се праща в МОН за апостил и после в консулствата нали така? Благодаря Ви!

 17. Здравейте, можете ли да ми поясните, печатите на второто копие от кого се пренасят? Също бихте ли ме посъветвали, дали да използвам за кандидатстване копието на дипломата, което е минало заверка в МОН, или да си го запазя и да пренеса печатите на толкова на брой преведени копия, в колкото университета искам да кандидатствам? И последно, при кандидатстване с hochschulstart.de мога ли да разделя пакетите за отделните университети и да им ги пратя с 1 пратка или трябва всяко да е отделно?

  • Здравей!
   Чакането намалява с няколко дни, защото (както сигурно си прочел) от МОН не е нужно да проверяват платежното.

 18. Здравейте! Предстои ми кандидатстване за магистратура в Германия. Ще кандидатствам с академична справка и искам да попитам, дали академичната справка трябва да бъде нотариално заверена? Благодаря предварително!

 19. Здравейте! Мисля, че преводът на дипломата ми за средно образование е объркан и не знам какво да правя. „ДИПЛОМА ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ“ е преведено като „DIPLOM ÜBER OBERSCHULBILDUNG“, което е изключително съмнителен израз и като го напиша в Гугъл, излизат само два (!) резултата (и то единият е от България, другият – от Украйна). Дипломата ми е от езикова гимназия и е издадена през 2006 г. Преводът беше направен преди няколко седмици от известна софийска преводаческа агенция. Моля, кажете, как е преведен изразът „Диплома за средно образование“ при другите кандидат-студенти, защото се страхувам, че никой немски университет няма да ми признае това чудо за Hochschulzugangsberechtigung 😦

 20. Заверката на документи прави само немското посолство. Споменатите в статията 3 копия са от сертификат за изпит, който преди това сте положили в Гьоте-институт и имате право на 3 копия, за които заплащате 10 лв.
  За всичко друго заверка в посолство.

 21. Здравейте имам няколко въпроса относно кандидатсването в германия и ще ви бъда много благодарна ако ми изясните как се случват нещата. Първо искам да ви кажа че тази година завърших гимназия с преподаване на чужди езици но съм с английски и испански език и въобще не знам немски но се записах в школа в нюрнберг и вече съм одобрена и на 12 септенври започвам курс за B1 защото от университета( фридрих александър университат) в ерланген ми обясниха че те не предлагат обучение от нулево ниво а само от А2 или B1 нагоре. И така ако правилно съм разбрала аз трябва да изкрам този курс до март месец и да кандидатсвам после със всички документи (вече ги имам преведени и легализирани) за зимния семестър за април плюс този сертификат но не знам кога трябва да подам документите октомври за април или по късно януари за април,но мен ме притеснява фактът че сертификатът ще го получа сиг края на март и се страхувам да не изпусн сроковете. Имам и още един въпрос документите които ми трябват първо онлайн ли трябва да ги подам или лично? Благодаря ви предварително

 22. Здравейте.Статията Ви е страхотна.Аз имам един въпрос: уча в Софийски университет остава ми 1 година,но ми се наложи да прекъсна,тъй като се преместих да живея в Австрия.Обмислям да опитам да продължа образованието си в Австрия,но как ще направя всички тези процедури след като дипломата ми за основно образование е в университета? Благодаря

 23. Здравейте, дипломата ми е от 2014 и тази година ще кандидатствам отново в Германия, току-що прегледах отново статията и попаднах на това: „Важно: От тази година (2016) подпис върху дипломата не се изисква! Подпишете ли се, дипломата става невалидна. „… Тъй като моята диплома е от преди 2016, на нея има подпис… значи ли това, че е невалидна?

 24. Здравейте, аз също имам питане.. Колко трябва да е дипломата, предполагам , че цифрата е разл, за различните университети и все пак. Специалността, която ме интересува е компютърни науки , като идеята ми е първата година да уча език.възможно ли е да се случи?

 25. // Помагам с кандидастване за университети в чужбина //

  Казвам се Виктор, успешно съм кандидатствал и съм бил приет за MBA в ESADE Business School, Barcelona. Помагам с подготовка на мотивационни писма за BSc, MSc, MBA. Срок за изработка до 2 календарни дни, английски език. Skype или среща в София. Телефон 0877604739

 26. Здравейте, аз искам да кандидатствам за магистратура в Германия с английски език (имам IELTS сертификат) чрез uni assist. Не съм правила нотариално заверени копия на дипломите си, направо дадох оригиналите за превод на англ. език и легализация и сега разполагам с легализирани копия. Въпросът ми е как трябва да процедирам от тук нататък: достатъчно ли е да направя нотариално заверени копия на вече преведените и легализирани дипломи? В момента живея в Чехия и е малко по-сложно с всичките процедури, а нямам много време.
  Ще съм ви изключително благодарна, ако успеете да ми помогнете, защото по цял ден чета хилядите им изисквания и пак не съм сигурна какво точно искат.

 27. Дабър ден. Имам следния проблем. Искам да кандидатствам социална педагогика в Дюселдорф и трябва първо да си пратя документите в уни асист. Аз обаче не съм сигурна дали моята диплома ще бъде приета. Аз имам диплома за средно образивание и свидетелство за професионална квалификация. Учих в национало художествено училище за изящни изкуства Илия Петров в София. В сайта анабин може човек сам да намери към коя категория спада дипломата му. Само че не мога да разбера дали моята диплома спада към категория ( диплома за средно образование mit berufliche Kquallifikation или диплома за средно образование mit profil oder ohne profil) Ако спада към първата категория , не мога да следвам всички специалности и най вече социална педагогика, ако спада към втората категория, мога. От един форум разбрах че едно момче с диплома от природо математическата гимназия безпроблемно може да учи навсякъде в германия. Обаче до колкото знам той също има свидетелство за професионална квалификация. Разбирате ли проблема ми ?

 28. Здравейте! В случай,че кандидатствам за германия и документите минават през уни асист колко копия пращам от дипломата ? Кандидатствам да два университета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s