Архитектура

Какво представлява специалността?

Архитектура (в някои висши учебни заведения архитектура и градоустройство) може да бъде следвана в университети, академии и Hochschulen в Германия и Австрия.

По общо правило университетите cа по-теоретично настроени отколкото Hochschulen, където се набляга повече на практическата част, а академиите обръщат най-много внимание на изкуството. В зависимост от висшето учебно заведение кандидатстването придобива различен характер – дали ще е само формален – по документи, или предпоставка за изява на умения.

Как се кандидатства (особености)?

Кандидатства се с диплома за средно образование, някои университети и повечето академии изискват и портфолио, понякога се поставят задачи, които да бъдат изпълнени в рамките на няколко седмици и изпратени обратно по пощата (като например във Ваймар или академиите във Виена).

Колко време продължава следването?

Бакалавърът е три години, ако не се удължава следването. Някои университети като ТУ Мюнхен и Уни Щутгарт предлагат четири години бакалавър, като третата година е интернационална, тоест практиката или смяната на университета за един семестър е задължителна, а не по избор с удължаване на следването. Тези, които следват четири години бакалавър, след завършването имат право да се запишат в немската камара на архитектите (не се изисква магистър за тази цел).

Какви са основните дисциплини/предмети, които се изучават?

Един от основните предмети е така нареченият на немски „Entwerfen“. Изучават се още строителни конструкции, носещи конструкции (статика), градоустройство, изкуство, история на архитектурата, дискриптивна геометрия, строителна физика, материали, строително право, екология и т.н. Някои университети предлагат и теория на планирането.

 Какви са основните начини на изпитване (писмени, устни)?

Има писмени и устни изпити като във всяка една друга специалност, но освен тях студентите се занимават и с проекти, които подготвят в рамките на определено време (един семестър например) и след това презентират изготвените планове и модели.

Какви качества трябва да притежава кандидат-студентът и какви качества и сподобности се развиват по време на следването?

Основополагащи за архитектурата са усещане за пространството, индивидуално естетическо възприятие, умения за представяне на идеи (графично и вербално). По време на следването се развиват способности за изобразяване на пространствени обекти, комуникативни и социални умения за работа в екип, презентиране и „продаване“ на идеи, умения в строителната физика, статиката, енергоефективното използване на материали, съзнание за икономическото, политическо и социално въздействие на планирането.

По-скоро практическа или теоритична насоченост има следването?

Тъй като архитектурата стои по средата между инженерството и изкуството, между теорията и практиката, разликата от едно висше учебно заведение до друго е голяма. Но навсякъде се налага да бъдат развивани проекти, следването не се състои само от това, какво представлява архитектурата и как се планира на теория.

Каква степен се получава при завършване?

В Германия все още не е въведен Bachelor of Architecture, затова различните висши учебни заведения предлагат Bachelor of Science и Bachelor of Arts.

Какви са възможностите за реализация в Германия, Австрия и България?

Освен проектирането на строителни обекти в някое архитектурно бюро или създаването на собствено (за което се изисква кандидатстване в камарата на архитектите и минимум две години стаж като действащ архитект), завършилите студенти по архитектура имат избор от голям асортимент професионални дейности – като се започне от строителен мениджмънт, поддръжка на сгради (facilities management), работа в сферата на планирането (участие в процеса на проучване и реализация на даден обект), градоустроиство, ландшафтна архитектура, реставрация, преподавателска дейност и се стигне до интериорен дизайн.

Лични впечатления на студенти:

Архитектура, Щутгарт

Божана Сотирова, Архитектура в Мюнхен

Архитектура в ТУ Берлин

5 thoughts on “Архитектура

  1. Здравейте, попаднах на вашия сайт, защото търсех полезна информация във връзка с кандидатстване в чужбина, която да кача на нашия сайт http://www.studios-edu.com. Аз съм управител на Образователен център „Студио S“ и се казвам Снежана Гигова. Наистина съм впечатлена от вашия проект, който реализирате тук и побързах /даже без да ви попитам предварително/ да сложа линк към вас на нашия сайт. Ние провеждаме обучения в най различни области – БЕЛ, математика, езиково обучение, но нашият най-дългогодишен опит е в подготовката на кандидат-студенти и кандидат-гимназисти по РИСУВАНЕ. Повече от 20 години вършим това и с гордост мога да кажа, че курсистите ни винаги успяват. Нека не ви звучи като реклама – просто е истина. Можем да дадем много конкретна информация за изготвянето на ПОРТФОЛИО не само за архитектура, а и за всички специалности с думичката „ДИЗАЙН“ в името си. Подготвяли сме всяка година десетки кандидатстващи в чужбина, които са успели да влязат в желаните от тях институти и нерядко портфолиата им са били приети с адмирации от оценителните комисии. Ще се радвам да се свържете с нас и да ни дадете възможност и ние да сме полезни.
    Е, за изготвяне на едно ПОРТФОЛИО само информация не е достатъчна, но с нея може да се започне.
    И още веднъж – СТРАХОТНИ СТЕ!!!

    • Здравейте! Благодарим за милите думи. Свързахме се с Вас чрез контактния формуляр на сайта Ви. Поздрави!

  2. Дали ще може да публикуваме малко полезна информация за изготвянето на ПОРТФОЛИО за кандидатстване в Германия за специалности като архитектура, графичен дизайн, илюстрация, интериорен дизайн, инжинерен дизайн, изобразителни изкуства и др. с портфолио и къде ще ни препоръчате да публикуваме.

    • Здравейте отново. Както вече писахме – свързахме се с Вас с контактния формуляр на сайта Ви за по-конкретна информация. Ако не сте получили имейл от нас (пради техническа грешка и тн.), можете да ни пишете на faq4uni@gmail.com 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s