Дармщат

Преди да ме приемат, не знаех практически нищо за този град, даже гледах с лошо око на него, заради таксата (230 евро тогава и семестриален билет, сега 250 евро на семестър) – някак си ми се струваше, че има нещо нередно там. Както и да е, след като реших окончателно, че ще ходя там, започнах да проучвам града и открих доста интересни факти за него. Това, което разбрах още от България, е, че Техническият университет тук е един от най-добрите в Германия и в доста специалности изпреварва ТУ Мюнхен и ТУ Берлин. Това го казвам на базата на това, че съм гледал класации на университетите за предметите, които ме интересуваха, а именно индустриално инженерство, електротехника и информационни технологии и информатика и бизнес информатика.

Та така, да започнем с това какво предлагат университетите и хохшулетата в Дармщат. За 250 евро получавате семестриален билет, безплатен Sozialberatung, безплатен адвокат ако се наложи, семестриалния билет важи почти за цял Хесен и важи за всички видове транспорт (нещо много удобно, ако ви се налага да пътувате до работа).

За самия университет мога да кажа, че в катедрата по електротехника отношението към студентите никак не е добро: не се предоставят нужните материали, никой не му пука за теб, често пъти хората, които водят упражненията, са некомпетентни и е изключително слабо свързано с практиката самото обучение (нещо, което е пагубно, ако ще ставаш инженер). Същото мога да кажа и за машиностроенето и информатиката.Darmstadt

Моето лично мнение е, че трябва да учите в университета, само ако учите някаква специалност, която е по-теоретична: биология, физика, химия, математика, нещо такова. ПОМНЕТЕ: от университетите не излизат кадри за индустрията, излизат учени –  за това те готвят там, затова хубаво си помислете преди да изберете университет или Hochschule. Университетът обаче, доколкото знам от колеги архитекти, предлага много добри условия и обгрижване на студентите по архитектура, така че ако сте се насочили в областа на архитектурата, обмислете варианта ТУ Дармщат. Пък и не само архитектура, Дармщат като цяло е много подходящ град за хора, които искат да учат технически специалности, а надолу ще разберете защо.

Дармщат е доста значим град за Германия. Едва 140 хил. души население, но тук са намират едни от най-важните за Германия предприятия и научни центрове. Например тук е седалището на софтуерната компания Software AG, тук е седалището на Merck, която е първата фармацевтична компания в света. Тук е седалището на Европейската космическа организация, както и центъра за наблюдение на сателити. Fraunhofer Institut също има седалище тука, а това доста голяма научна организация. Тук в града е най-големият ускорител на частици в Германия, който е собственост на Gesellschaft für Schwerionenforschung, немския ЦЕРН с други думи. Градът е един от малкото, които имат химичен елемент на свое има, наречен Дармщадий. Така че хора с техническо или научно ориентиране определено имат шансвое за добра кариерна реализация тук.

Също така транспортът в Дармщат е изключително добре уреден, а градът се намира в близост до Франкфурт (20 мин с влак) и пътя не го плащате, защото семестриалният билет го покрива. Във Франкфурт, както знаете, е най-натовареното летище на континента, което дори и в момента се разширява, тоест изгодни полети до цял свят. Българи в Дармщат има доста: около 400-500. Не бих казал, че са от най-задружните. Интересен факт е,че българи в Дармщат е имало тук още от преди втората световна война, даже наскоро четох как са пращали поздравително писмо на цар Борис за рождения му ден. Интересено също е че, Александър Батенберг е живял известно време тук и е имал афера с една от актрисите в театъра (забравих да кажа, че със семестриалния билет влизате и безплатно в театъра). Наблизо се намира и крепостта „Франкенщайн”, вдъхновила Мери Шели да напише романа си „Франкенщайн”. Дармщат до Втората световна война е бил столица на Хесен, но след това столица става Висбаден. Като цяло обаче градът е скучен, няма много бурен студентски живот, но, както казах, Франкфурт е наблизо .

Интересно:

UntitledНа снимката: Доливо-Доброволски

Университетът в Дармщат е първият в света, в който започва да се преподава електротехника като отделен предмет. Това става реалност благодарение на Еразмус Китлер. По-късно един от неговите ученици, Доливо-Доброволски, става един от откривателите на трифазния ток и индукционния двигател, както и за пръв път прекарва мрежа с променлив ток в Германия, дълга 250 километра и с едва 25% загуби (нещо нечувано дотогава).

Георги Николов

One thought on “Дармщат

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s