Как да спестим данъци като студент

iStock_000003060162Medium_1Възможно ли е да спестявам данъци като студент? Да, тъй като имаш възможността да ти се приспаднат таксите за първото ти следване и да ги получиш на вноски от финансовата служба (Finanzamt). Прочети всичко най-важно в следващите редове.

Следването – една скъпа възможност за образование

Следването струва много пари. Таксите за обучение, учебниците, скриптовете или само изкарващите дъха наеми в повечето университетски градове. Докато мислиш за разходите си, се очаква да посещаваш всичките си семинари и лекции. Който не разчита на издръжка от семейството си, трябва да помисли и за работа по време на ученето. Едно актуално проучване на немското студентско движение показа, че вече 70% от всички студенти ходят на работа по време на обучението си.

Актуалният праг за годишен личен проход на студенти от работа е 7664 евро – сума, преди надвишаването на която не се налага да плащаш данъци. Има няколко привилегии и изключения, които дават на студента малко повече свобода.

Приспадане от специални разходи

Това биха могли да бъдат на първо място така наречените “неограничени с възможност за намаление специални разходи“. Тази точка от обяснението за данъците е една от най-интересните за студентите, тъй като според нея могат да се спестят много данъци. Това, което почти не е известно, е, че разходите по студентството могат да бъдат приспаднати от данъците. В ясен текст: тук се включват от 36 до 4000 евро, които имат общо със следването. Такси за семестъра, такси за обучението, специализирани учебници, копирани документи, екскурзии – всичко това са разходи за следването, които могат да бъдат приспаднати от данъците. Естествено това важи тогава, когато разходите могат да се докажат с определени документи.

Разходи за реклама (разходи, свързани с професията)  

Разходите за реклама нямат нищо общо с рекламата като цяло. Това са разходи, които възникват във връзка с някаква работа и могат да бъдат приспаднати от облагаемия доход. За един BWL-студент, който работи като съветник във фирма, това могат да бъдат например работно облекло (костюм) или специализирана литература.

Спестяване на данъци в мини работата (Minijob)

Най-любимият на студентите начин да припечелят нещо отгоре е все още работата за до 450 евро на месец. Tax-on-lawsuit-damagesМини работите не се облагат с данъци чрез годишния формуляр, получаван от работодателя. Има две възможности да се направи повече и да се спестят данъци като студент от едно подобно незначително занимание. Първата е: човек работи с гореспоменатия формуляр, тъй като там важи необлагаемата сума от 7668 евро. Така се печели повече, но въпреки това не се плащат данъци. Втора възможност: започва се втора работа, която преминава през формуляра. Между изкараните пари от мини работата и 7668 евро от необлагаемата сума се намират парите, които могат да се заработят от втората работа без да бъдат облагани с данъци.

Внимание, Kindergeld (детски надбавки за студенти, чиито родители работят в Германия)

Докато децата навършат 25 години, родителите получават детски надбавки. Нерядко те щедро биват предадени на децата при следването им. Но внимание: ако човек печели повече от 7680 евро, тези надбавки отпадат. Ако се печелят повече от например 8200 евро в  годината като келнер, трябва да се смъкне от годишната заплата: Най-добре с обща сума от работодателя от 920 евро. По този начин може да се запазят и детските надбавки.370849

И още нещо: ако студентът работи повече от 20 часа на седмица, парите от надбавките са в опасност. Едно изключение – семестриалната ваканция. Тогава студентите могат не само да пишат домашни и да учат за оценки, но и да работят толкова, колкото искат.

Превод: Мартин Попов

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Реклами

One thought on “Как да спестим данъци като студент

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s