Германия за напреднали: Kulturaustausch – you are doing it right!

Тук често си говорим за типично немски практики и привички, които българските студенти с времето възприемат и започват да спазват. Не можем обаче да не обърнем внимание и на един друг изключителен феномен – немци, които вследствие на комуникацията си с наши сънародници добиват някои плашещо типични байганьовски черти. Надолу списък с няколко истински истории за доказателство, че и ний сме дали нещо на света – ще се радваме и вие да споделите ваши забавни случки в този дух!

1. Фейсбук статус: „Първа пролет се познава по накацалите по лостовете батки“. Четете го през смях на своя приятелка немкиня, а тя ви заковава с въпроса: „Ама не трябва да си свалям мартеницата като ги видя, нали?“.

Screenshot_2015-04-19-16-45-352. Получавате отникъде следното съобщение във WhatsApp от своя приятелка германка (не, не сте й давали преди това вие рецептата!):

3. Година след като сте били заедно на море в България, немските ви приятели все още от време на време се присещат за „Диня за левче“ или дори по-креативната вариация „Подка за левче“.

4. Немско парти. Приятел германец се обръща към вас с молбата да пуснете в YouTube „оная песен за нелегалния риболов“. Като не се сещате веднага за какво става въпрос, той самосиндикално и без вашата преводаческа помощ намира „Рибна фиеста“ на Валдес, пуска я и сам носи да хвърляте тоалетна хартия вместо салфетки.

5. След консултация с Google Translate ваш немец приятел се изтипосва в центъра на София с тениска с надпис „Чък Норис е български“.

6. Смесено българо-немско парти в DSC_0392квартирата ви. На таблото със седмичния график се започва следната дискусия, в която немският ви съквартирант компетентно се включва, пишейки „Ко? Не!“ на идеален български, без да му диктувате или да му превеждате какво е написано: 

7. Проверявате дали съквартирантката ви си е вкъщи, провиквайки се „Маро, къде си??“, на което немският ви съквартирант отговаря с „Няма Маро, няма Джаро!“.

8. След престоя си в България ваш немец приятел отговаря на всеки въпрос, който му зададете, с „Кой? Аз?!“

Кали

Прочетете и другите ни статии от Германия за напреднали.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s