За родители

В разгара на лятото преди заминаване в чужбина бъдещите студенти се наслаждават на последните безгрижни дни, обсъждат разпалено колко готин ще е студентският живот, хвалят се кой къде е приет и най-вече тръпнат в очакване на студентските купони.proud-parents1

А къде са родителите в тази картинка? Те са много горди от своята рожба, убедени са, че образованието в чужбина си струва всички жертви, не могат да спрат да разправят на роднини и съседи как точно се произнася името на немското село, в което детето ще доказва гениалните си способности, и… не спират да се притесняват.

Попитахме няколко студенти в Германия за какво родителите им са се притеснявали най-много преди заминаването им. Попитахме и няколко майки, включително такива на бъдещи студенти, кои въпроси ги измъчват преди идването на есента и раздялата с отрочето. Ето какво подготвихме на базата на семплото ни проучване:

Да купим ли „посуда“ от България? Ами че как ще я транспортираме?

Може да звучи смешно за всеки, който не е минавал през тези мъчителни няколко седмици преди заминаването си/на детето си, обаче това е често обсъждана тема. Понеже никой не подозира какво ще завари в кухнята на новото си общежитие или квартира, повечето родители не могат да спят нощем при мисълта, че милият им първокурсник няма да може да има на какво да си припече една филийка.

И са прави. Повечето кухни в студентски общежития имат само печка, мивка, шкафове за всички живущи на етажа – и нищо повече. Микровълнова печка, тостер, скаричка за сандвичи или миксер; собствени чинии и чаши, тави и тигани. Всичко това е допълнителен лукс, който всеки решава, дали да си осигури.

Но нека оборим общата заблуда, че всичко това не може да се намери и на място. Няма смисъл каквото и да е от гореизброените неща да се купува от България – това само ще ви създаде трудности при транспортирането на огромен багаж, само и само за да видите после всички по-„офертни“ уреди и принадлежности, които се препродават в самото общежитие, да не говорим за големи разпродажби или просто за близкия супермаркет, където в никакъв случaй не е по-скъпо от България.2011_08_08-Dishes

Това важи и за спални принадлежности (възглавници, чаршафи), пердета, покривки, килимчета, настолни лампи и тн. Каквото и да решите, че ще трябва на бъдещия студент, уверяваме ви, може да бъде намерено изгодно и в Германия.

Да проуча ли кой е най-изгодният интернет доставчик, мобилен оператор…?

Това са само примери на подобни въпроси. Има родители, които искат всичко да е перфектно в първите месеци на детето им в чужбина. Да, но както сме казвали и в други статии (виж кандидатстване с фирма), „детето“ може да се оправи и само. Това е част от цялото вълшебство на отделянето от дома и нанасянето на ново, непознато място. Не можем да ви опишем колко тийнейджъри напълно се променят само след няколко месеца, в които трябва да пазаруват и готвят сами, да пускат пералнята на правилния режим и да си чистят сами стаите. Бъдете сигурни, че ако дъщеря ви или синът ви имат нужда от помощ и съвет, сами ще се обърнат към вас. Недейте да ги обгрижвате прекалено много и ще видите, колко много ще пораснат само за първия семестър 😉

Но той/тя дoри не може да пуска сам пералнята, да си закърпи чорапа или да направи картофи на фурна!

jicnrivТук съветът ни е да се опитате да направите всичко по силите си да предадете малко опит към следващото поколение, преди да го изпратите на летището.

Защото при липсата на елементарни житейски познания, студентът ще си смали или боядиса в розово всичките дрехи още при първото пране; ще яде замразени храни в продължение на месеци и дори няма да си признава, като го питате как е при поредния skype разговор.

И все пак в кореспонденцията на много студенти с техните майки може да се намерят рецепти за пилешка супа, за коледна питка или за лесни палачинки, упътвания за гладене, пране или чистене, както и всякакви други домашни съвети. Добре, че има интернет 🙂

Как да разбера и планирам колко пари ще трябват за месечна издръжка?

Моля, погледнете други секции на сайта ни, където по-подробно са описани отделни градове. Там ще намерите информация и за приблизителната сума, която е нужна на един студент. Винаги можете да попитате и в нашата група във facebook.

Как мога да изпратя нещо на сина/дъщеря си?

По наши сведения, най-изгодно и бързо е по автобус. Трябва да се разберете с някой от шофьорите на автобуси България – Германия и в замяна на договорена сума да натоварите пратката в багажното. Детето ви ще трябва да чака автобуса и да си вземе от шофьора изпратения багаж.

White_square_with_question_markМожете да го направите и чрез куриер или по нормалната поща, при големи пакети обаче може да се окаже доста по-скъпо .

Още по темата можете да прочетете на следната статия Ето кой ще плати следването Ви; 

 

Един коментар за “За родители

  1. Pingback: Финансиране на следването | Дойдох. Видях. Кандидатствах!

Вашият коментар