Образователни и възпитателни науки

Специалността

Както сами се досещате, специалността не е от най-популярните, главно защото в България подобни занимания не са много на почит. Всъщност в България такава специалност изобщо не съществува, най-близкият нейн еквивалент e педагогиката. Но за тези единици от вас, които биха били заинтересовани, позволете ми да ви въведа в невероятния свят на образователните и възпитателни науки, на галено ОВН.Rubrikillu_Hochschule_Bildung

На първо място е добре да отбележа една важна подробност, която често пъти убягва на повечето българи просто поради липса на информация – и това не се отнася само за тази специалност: когато германците кажат нещо-си – НАУКИ, значи имат предвид НАУКИ, т.е. практическата насоченост малко липсва. Ако искате повече практика най-добре е да кандидатствате в Fachhochschule, където да получите съответния Ausbildung  или просто сами да се занимавате допълнително.

ОВН са смесица от педагогика, социология и психология, с привкус на научни изследвания. Както отбелязах по-горе, набляга се на теорията и методите, с отношение към ситуациите и институциите, където може да става дума за образование и възпитание. Основни теми са семейството, обществото като среда и фактор за развитието на личността, настоящите учебните системи, развитието на нови такива и техният ефект върху учащите се и др. Обекти са както възпитаваните, така и възпитателите.

Ще изучавате и методи за провеждане проучвания, включващи статистика и похвати за събиране на дани.erziehung_lernen_(beschnitten)

Кандидатстване

Кандидатстването става по стандартната поцедура чрез uniassist – необходими са преведена диплома, сертификат за владеене на немски език, може и този за английски, въпреки че на мен не ми го искаха. Балът е приемлив, обикновено между 1,5 – 2,2 по немксата система, зависи от годината.

Следването

Общо взето от вас ще се иска да посещавате лекциите и семинарите редовно (по принцип присъствието се води задължително, но в крайна сметка всичко зависи от доцента), да се подготяте редовно от дадената литература и от време на време да пишете някое и друго домашно, обикновено не прекалено обемисти. Ще имате предостатъчно свободно време, но имайте предид, че никой няма да ви следи изкъсо и като цяло успехът ви завини на 80% от вас самите.

Добре е да знаете, че тук на почит са груповите презентации. Лично на мен не са ми най-любимото нещо на света, но не защото имам страх от публика, а защото често пъти се е стигало до там колегите отпред да говорят толкова много, че да не чуя гласа на доцента през целия час и половина на семинара и самият аз да нямам възможността да се изкажа или да задам въпрос. Добре е, вече въоръжени с това знание, да повдигнете въпроса пред групата и да се борите за по-кратки презентации и едно по-светло, неотегчително бъдеще. Този съвет може да бъде полезен и на хората, избрали други специалности.

morbus-medicus_lerngruppeПолзата от тези презентации е, обаче, че материалите, подготвени от колегите, са добре структурирани и много по-удобни за  самостоятелно учене, отколкото текстовете, които понякога достигат космически степени на неразбираемост.

Като стана дума за тексотве и презентации, досега всики нужни материали се качени в интернет по един или друг начин, или се предоставят на място, най-много да бъдете инструктирани да отидете до близкия копирен център, за да си закупите изпечатаните reader-и за не повече от 10 евро, като се има предвид, че това са всичките необходими материали за конкретния семинар за времетраенето на семестъра.

Изпитите изискват подготовка, надхвърляща златния период от три дни. Материалът е доста, но лесносмилаем, стига да  проявявате умерено постоянство.

Николай Маджаров

7 коментара за “Образователни и възпитателни науки

  1. Здравейте! Искам да попитам дали тази професия има реализация в Германия. Досега не съм я чувала,но ми изглежда доста интересна…Благодаря предварително!

    • Здравей!
      Принципно социалните науки като цяло са специалности, с които можеш да станеш президент, но може и като чистач да работиш. Всичко зависи от това как ти си направиш нещата, колко си мотивирана, колко търсиш професонална реализация. Ще излъжем, ако кажем, че да си намериш работа с възпитателни науки е като да си намериш работа с някаква инженерна или икономическа специалност. Има къде да се реализираш – в училища, в детски градини, в школи, в рамките на НПО-та и организации, които се занимават с образование и педагогика. Със сигурност не е нещото, което ти дава сигурен хляб в ръцете след завършване, но пак наблягаме на факта, че с повечето социални науки е така и всичко зависи от мотивираността на самия човек и желанието му да се развива в конкретната сфера. Конкретен отговор не можем да дадем – нямаме статистика с това колко свободни места в тази сфера има в момента в Германия или какъв процент от завършилите се реализират. Съжаляваме, ако отговорът ни е твърде отнесен, но не знаем повече.

  2. Много ще съм ви благодарна ако изредите някои от специалностите ( на немски),които спадат към ОВН . Имам някаква представа кои са, но за някои не съм много сигурна, дали са към тази група.

    • Здравей, Елена, статията описва една специалност, което се казва „Образователни и възпитателни науки“, на немски Erziehungswissenschaft, а не група от специалности. Ако се интересуваш от конкретните предмети, които се изучават в рамките на специалността, можеш да потърсиш в учебните планове на университетите, които я предлагат.

    • Здрасти! По-скоро не, но за всеки случай провери в базата данни на DAAD (Google –> DAAD international programs), където има списък на всички програми на английски в Германия.

Вашият коментар