Хъшове (Берлин)

62ca6bf4f91ed4fcbfe35f7cbecba139„Du bist verrückt, mein Kind, du musst nach Berlin.“ – Franz von Suppe

Вероятно не малко от вас познават цитата от този (спорно колко) известен композитор. Той циркулира в мрежата, на картички, стени на сгради. Защо ли е толкова известен? Може би защото всеки човек, живял за известно време в немската столица, се оприличава на това лудо дете, което трябва да отиде в Берлин, защото градът е точно толкова луд, колкото и то самото.

За тези от вас, които все още не са посещавали града – едва ли ще намерите толкова еклектично място другаде, с обитатели – представители на впечатляваща палитра от националности (по последни данни 185 на брой). За тези от вас, на които предстои да се потопят в атмосферата на Берлин – пригответе се за незабравимо изживяване. А тези, които вече са се запознали (и продължават да опознават) очарованието на града – част от тях сме и ние от Студентско Сдружение „Хъшове“.

Сдружението ни е създадено още в далечната 1999 година от група ентусиазирани български студенти с идеята да се сплоти нашенското студентско общество в немската столица и да се популяризира културата ни сред останалите, заобикалящи ни хора от цял свят. Инициативата набира скорост и съвсем скоро, чрез организирането на различни културни, спортни и професионално насочени мероприятия и партита успява да се превърне в събирателен център за българските студенти в Берлин. От началото на 2014 година сдружението официално разполага с чисто нов млад, свеж и пълен с идеи и желание за работа екип.10268513_467668100030445_7634651083263789557_n

Точно както Берлин, ние, студентите от „Хъшове“, сме различни и се занимаваме с всеобхватни дейности. Имаме си екипи, развиващи собствени проекти и организиращи мероприятия от различен тип:

  • Нашият Party Crew се грижи за късно-вечерните забавления на студентите и осигурява парти настроение (поне) на основните поводи за празнуване – начало на семестъра, края на семестъра, студентския празник (08.12) и други (в общи линии, когато са на кеф, а това е, дето се вика, почти винаги).
  • Да не си помислите, че наблягаме основно върху развлекателни събития на основата на високи промили. Имаме си и екип „Култура“, който с удоволствие инициира прожекции на филми, празници по случай 3-ти март, Великден, Коледа и пр. Уникални сами по себе си са организираните от нашите “културници„ турнири по волейбол, бордови игри, както и незабравимото ни частно шоу „Като две капки вода“ – сцена за неизмеримите ни берлински таланти.

Тъй като сме отворена към много дейности организация, с удоволствие бихме те подкрепили, ако решиш да развиеш собствен проект към „Хъшове“, за да направиш живота на хората около себе си по-весел и приятен 🙂

А освен това като млад екип продължаваме да се развиваме! В течение на разработка са още няколко идеи за наши мероприятия, но за тях все още няма да издаваме ценна информация.

Ако си свеж, току-що кацнал (пристигнал с влак, автобус, комета) берлинчанин, ще се радваме да се срещнем с теб и да ти дадем напътствия за новия ти живот 🙂 В началото на октомври организираме и ориентировъчна седмица за всички нови студенти, през която ще ти покажем града и големите университети в него.

Ще се радваме да те приветстваме в началото на новия семестър в Берлин! Можеш да ни намериш във Facebook: профил, група и страница.