AVKM (Карлсруе)

k8Освен всичко останало, в Карлсруе си имаме и българско сдружение. За какво ли пък ни е българско сдружение? Та нали си всички си имаме facebook, whatsapp и хилядите други начини за комуникация, а и в Карлсруе не е много трудно да се запознаеш ей така случайно с българин на улицата. Е, такова сдружение определено е от полза на новите студенти – от личен опит – в началото е добре някой да ти каже как стоят нещата в чужда държава, пък макар и да е в Европа и само на 2 часа път със самолета. И освен в началото на академичната година да организира българска Офаза, същото това дружество, което между другото се казва „Akademischer Verein “Kyrill und Method” (AVKM)”, организира различни концерти, тържества и партита по най-различни поводи, най-важните от които Офазата в началото на зимния семестър, 8 декември, 3 март, бг фест през май и разбира се 24 май. И всичко това се случва от цели 11 години и то от различни хора почти всяка година – обикновено това са новите студенти, на които след като е било помогнато искат и те да направят същото. С две думи, цялата идея е обединяване и сплотяване на българите. Защото в чужда държава чужденецът винаги си остава чужденец, а най-големите му проблеми може да ги разбере само друг чужденец, изправял се вече пред тях. И отново съвсем кратка статистика – преди години българските дружества в Германия са били 14, в момента активни са само 2, едното от коите това в Карлсруе. А тук между другото е съществувало такова българско дружество преди цели 100 години!

k9

Българското дружество има много интересни проекти през цялата година

Едно от другите неща, за които AVKM винаги се опитва да помага на новите студенти е намирането на жилища в града. А това е същински ужас ако започнете с търсенето едва през септември или още по-зле октомври. Поради големия наплив на студенти в Карлсруе и поради двойните випуски в различни провинции в Германия последните 1-2 години студентите в града в началото на зимния семестър са толкова много, че има огромен дефицит на стаи. Случва се някой да трябва да
живее в по-отдалечен край на града или дори съседно село първите няколко месеца поради липсата на места за настаняване на всичките около 23 000 студенти в KIT към момента. А както можете и сами да се досетите, за нас българите това е още по-голям проблем, след като на нас почти винаги се гледа с друго око – ще плаща ли, какво ще счупи, какво ще открадне, какви проблеми ще имаме. Затова и често хазяите предпочитат немци или поне западноевропейци. Разбира се, в общежитията нещата не стоят точно така. Там няма проблем откъде идваш, проблем са квотите за чужденци и липсата на стаи. Затова – търсете си стая колкото се може по-рано! Дори и преди още реално да знаете дали сте приети или не. Улеснявате си живота много! Добър съвет е също така ако имате време и възможност да дойдете по-рано на място – това би улеснило самото търсене в пъти. Почти навсякъде преди да искат да ви дадат стая ще искат да се запознаят с вас и да видят що за човек сте (тук изключвам единствено стаите от Studentenwerk).

Автор: Минко Балевски